Ο Πάξαμος ήταν αρτοποιός και μάγειρας της ελληνιστικής εποχής,έτσι υπάρχει ολόκληρη αλυσίδα τύπων που οδηγεί από τον Πάξαμο ίσαμε την σημερινή ονομασία το παξιμάδι.
Η λέξη παξιμάδι εμφανίζεται σε μεσαιωνικά κείμενα: το νερόν του κριθίνου παξιμαδίου δίδει ωφέλειαν, «αφότου έχομεν εδώ ψωμί και παξιμάδιν, κρασίν, νερόν και άρματα όσον μας κάνει χρεία»,ενώ παράλληλα υπάρχει και με τη σημασία «κομμάτια»: «ξιφιοτράχηλον παστόν, κυπρίνου παξιμάδια».
Το παξιμάδι είναι ένα κομμάτι ψωμιού το οποίο έχει ψηθεί δύο φορές έτσι ώστε να αποβάλλει εντελώς τα υγρά του, με αποτέλεσμα να είναι σκληρό και να μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συναντάται σε πολλές χώρες του κόσμου σε διαφορετικές εκδοχές και με διαφορετική ονομασία.